11 09 2018
Yolaçan: Akın Alyanak
2016 yılında TÜAD Cesur Baykuş Özel Ödülü’nü aldığımda yaptığım teşekkür konuşmasında, kendimi Cesaret Madalyası almış gibi hissettiğimi, lisedeyken sevgili babamın vali olmamı istemiş olmasına rağmen Dostoyevski sevdam nedeniyle edebiyat, okuduğum lisenin özellikleri nedeniyle ise matematik ile mühendislik arasında gidip geldiğimi, sonunda da iktisat ile istatistiği seçerek araştırmacı olduğumu söylemiştim. Araştırmacı olduğum için çok mutluydum. Meslek yaşamım boyunca yaptığım işi hep sevmiş, bir de meraklı olmuştum. Genç araştırmacılara önerim de bundan 500 yıl önce yaşamış olan ve dünyanın en meraklı insanı kabul edilen Leonardo da Vinci gibi meraklı olmaları ve gerçeğin peşinde koşmalarıydı.
Akın Alyanak, Bodrum, 2018
MERHABA,
Bira içip gelen geçene takılır, ‘’Pür’u Pak Laundry’’ nin kamyonuna terslenirken, Baykuş Ödülü müjdesi geldi. Durgun Bodrum ile Karmaşık İstanbul arasına köprü kuruldu. Organlarım, ortak yetmezlik provası yapmakta olduğu için, İstanbul’a gelemiyorum. Bilesiniz, hatırlanma ile övgü, beni göklere uçurdu.
Hepinizi kucaklıyorum. Teşekkürler.
Akın Alyanak (1940)
2018 TÜAD Cesur Baykuş Özel Ödülü’ne layık görülen Akın Alyanak’ın yukarıdaki birçok şeyi anlatan Borgesvari ekonomik dilli mesajını dinlerken aklımda 2 yıl önce yaptığım konuşma vardı. Onun adına ödülü alan Uğur Ünal Cesur Baykuş’u havalara kaldırdığında, sektörümüzün en meraklı insanının Akın Alyanak olduğunu düşünmeden edemedim.
Profesyonel araştırmacılık yaşamı boyunca, hemen hemen tüm ESOMAR kongrelerine katılarak dünyadaki değişimi izlemiş, Gallup ve Yankelovich’i Türkiye’ye getirmiş, omnibus, kamuoyu yoklamaları, yaşam biçimleri ve trend araştırmalarında öncü olmuş, Erkani Keyman’la birlikte segmentasyon, cluster, vb. istatistik analizlerinin kullanımında yolumuzu açmış, yarattığı tiplemelerden “yolaçan”ların en mükemmel temsilcisi olmuş ve çok nihayet sektörümüze yön veren çok sayıda araştırmacı yetiştirmiştir. Son zamanlarda, karmaşıklık, kaos, dil, vb. ile ilgilenen Akın Alyanak’a “buzkıran” da diyebiliriz.
İlk kuşak araştırmacılardan olan Akın Alyanak Dinazor Aklı adlı kitabında, eleştirmeye zaman olmadığı için araştırmayı yaparak ve öğreterek öğrendiğini ifade etmiş, gerçekleştirdikleri araştırmalarda kurdukları ilişkilerin doğrusal ve basit olmaları nedeniyle bir takım genellemeler içinde sıkışıp kaldığımız için karmaşıklığa yönelerek genel bir eleştiri anlayışı geliştirmeye çalışmıştır.
Şu anda Bodrumda yaşıyor ve her telefon görüşmemizde dünyayı yeniden kuruyor, felsefe, sosyoloji, edebiyat, fizik, karmaşıklık ve tabi ki araştırma arasında gidip geliyoruz.
Işık Hızında Düşünen Adam: Albert Einstein Swann’ların Tarafı