“Everything is a matter of degree”

Erkani Keyman’ı kaybettik. Onu ilk tanıdığımda 12 Eylül’ün gazabına uğramış bir 1402’lik olup üniversiteden atılmıştı. Doktorasını ABD’de Kolorado Üniversitesi’nde moleküler fizik üzerine yapmış olan Keyman sektörümüzün en sıra dışı insanlarından biriydi. Belki de dünyada böyle bir özgeçmişe sahip başka araştırmacı bulmak zordur

Çeşitli üniversitelerde verdiği fizik derslerinin yanı sıra PİAR, DAP ve Diyalog’ta  çalışmış, ESOMAR kongrelerinde defalarca tebliğ sunmuş, Türkiye Araştırmacılar Derneği’nin  kıdemli eğitmeni olmuştu. Yöntem’ in ise her zaman fahri danışmanıydı. Teknik bir sorunla karşılaştığımızda her zaman başvurabileceğimiz güvenilir bir dosttu.

 

FullSizeRender (2)

Bülent Gündoğmuş, Erkani Keyman, Akın Alyanak

 

Sektörümüze sağladığı en önemli üç katkısı, birçok araştırma şirketinin kullandığı MRP (Marketing Research Programing) ile Akın Alyanak’ ın özendirmesi ve teorik katkılarıyla matematikselleştirerek geliştirdiği “Information Theory” ve “Fuzzy Logic” modelleriydi. Belki de dünyada ilk kez geliştirilen “Fuzzy Logic” modeline göre, “Her şey derece meselesidir”. Siyah beyaz yoktur ve dünya grilerin tonları ile süslüdür.

Sağlam fizik ve matematik bilgisi onu karmaşıklık, kaos, kendi kendini düzenleyen sistemler vb. yeni paradigmaya yönlendirmişti. Uzun kebap sohbetlerimizde anlaşılması son derece zor olan bu konuları, örneklerle basite indirgeyerek anlaşılır kılardı.

İflah olmaz bir klasik müzik düşkünü olan Erkani Keyman aynı zamanda bağımsız sinema hayranıydı ve bu nedenle dünyadaki tüm TV kanallarını alabilecek kapasiteye sahip çanak anteni merakı vardı. Günlük yaşamında da “fuzzy” yaşardı. Örneğin kebap yedikten sonra sipariş ettiği kahvenin orta ile şekerli arası olmasına dikkat eder, ancak gelen kahve genellikle ya sade ya da şekerli olurdu. Doğallıkla, bundan sonraki Erkani – garson sohbeti tam bir felsefi tartışmaya dönüşürdü.

Hiç unutmam, yıllar önce Yöntem’i kurduğum yıllarda ne marka bir bilgisayar almalıyım diye sorduğumda ilk cevabı “IBM Compatible” olmuştu. “Hocam zaten hepsi IBM uyumlu değil mi?” diye sorduğumda, “Evet ama Apple Macintosh alıp sonradan onu akvaryum yapanlar çok” demişti. Tüm sorunlara başlangıç noktasından yaklaşırdı. Çünkü başlangıç noktasına hassas olan bağlılık konusunda uzmandı. Hindistan’da kanat çırpan kelebek Arizona’da fırtına yaratabilirdi.

Anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

Mart, 2010

 

, , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.