Kitaplar Arasında Bir Gezinti (2)

Öyle anlaşılıyor ki, bu yıl ikincisini yazdığıma göre, her yıl kitaplar arasında bir gezinti yapmak geleneksel bir hal alacak. En azından böyle umuyorum. Geçen yıl yaptığım ilk gezintide, bundan böyle kitaplar hakkında yazarsam eğer, başlığını Araştırma ve Edebiyat koyacağımı ifade etmiş ve ortaya çıkan yazının uzunca bir inceleme yazısı olacağını ummuştum. Fakat okudukça bunun için henüz erken olduğunu, böyle bir yazının uzun bir inceleme yazısını aşacağını anladım ve bir kez daha kitaplar arasında gezmeye karar verdim. Böylelikle Araştırma ve Edebiyat için daha iyi hazırlanmış olacaktım.

Kitaplar arasında yaptığım ilk gezintiden sonra ilginç bir biçimde bilimsel kitaplara yöneldiğimi hissettim. ABD’ne yaptığım seyahatte aldığım birkaç kitabın bunda hayli etkisi olmuştu. Bu nedenle bu yıl ilk kez okuduğum, karıştırdığım, ikinci kez okuduğum ya da defalarca karıştırdığım kitapların listesine bilimsel ve felsefi kitaplarla başlamak istiyorum. Sonra edebiyat, özellikle de romanlar gelecek.

* * *

Bu yıl sistem düşüncesine, diğer deyişle holistik ( bütünsel) bakış ile kaos teorisine daldım denilebilir. Listeyi görünce bana katılacaksınız. Zaten blog’uma koyduğum yazıların bilimsel olanları da bunun bir göstergesidir.

Fizik, Sistem Düşüncesi ve Kaos Teorisi:  Fritjof Capra & Pier Luigi Luisi (The Systems View of Life: A Unifying Vision), Fritjof Capra (Leraning From Leonardo) Donella H. Meadows (Thinking in Systems), Sandra D. Mitchell (Biological Complexity and Integrative Pluralism), David P. Feldman (Chaos and Fractals), John H. Holland (Complexity), Stuart A. Kauffman (Reinventing The Sacred), Robert B. Laughlin (Farklı Bir Evren), Paul Davies (Tanrı ve Yeni Fizik), Peter Galison (Zaman İmparatorlukları: Einstein Saatleri Poincaré Haritaları).

 

complexity-theory-a-short-film

 

İktisat ve Politika: Marc Bloch (Feodal Toplum), Karl Marx (Kapital 1. ve 2. Ciltler) David Harvey (Marx’ın Kapital’i için Kılavuz, On Yedi Çelişki ve Kapitalizmin Sonu), Thomas Piketty (Kapital), Jason Read (Sermayenin Mikropolitikası), Immanuel Wallerstein ve Diğerleri (Kapitalizmin Geleceği Var mı?), Jeremy Rifkin (Üçüncü Sanayi Devrimi, Nesnelerin İnterneti ve İşbirliği Çağı), Guy Standing (Prekarya: Yeni Tehlikeli Sınıf), Ayşe Buğra ve Osman Savaşkan (Türkiye’de Yeni Kapitalizm), Murray Bookchin (Geleceğin Devrimi), Yalçın Küçük (Çıkış), Derya Güler Aydın ve Çınla Akdere (Edebiyattaki İktisat), Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner (Görünmeyeni Düşünmek).

 

kapitalist sistem

 

Felsefe, Tarih, Psikoloji ve Sosyoloji :  Darrin M. McMahon ( İlahi Gazap), Philippe Ariés ( Batı’da Ölümün Tarihi ), Rollo May ( Yaratma Cesareti),  Patrick Batason & Paul Martin ( Oyun, Oyunbazlık, Yaratıcılık ve İnovasyon), Zygmunt Bauman ( Akışkan Modern Dünyada Kültür), Roger Shattuck ( Yasak Bilgi), Fredrick Jameson ( Diyalektiğin Birleştirici Güçleri), Asker Kartarı ( Kültür, Farklılık ve İletişim), Michael C. Corballis (Kendini Yineleyen Zihin), Arundhatı Roy (Kapitalizm: Bir Hayalet Hikayesi), Ramazan Muslu ve Sezai Küçük (Akhisarlı Şeyh Îsâ Menâkıbnâmesi), Jay Walljasper (Müştereklerimiz: Paylaştığımız Her Şey), Maria Konnikova (Mastermind: Sherlock Holmes Gibi Düşünmek).

 

philosophy1

 

Edebiyat: Edebiyat deyince Dostoyevski ile başlamadan edemiyorum. Bu yıl 45 yıl aradan sonra Suç ve Ceza’yı tekrar okudum.

“Adaletsizlik, yoksulluk, eşitsizlik, ezilmişlik, acı, aşk, gurur, onur, sevgi, üstün insan (Nietzsche) / sıradan insan, nihilizm, hiçlik, meyhane, kerhane, ölüm, keder, katiller, fahişeler, Napolyon, Muhammed, İsa, cinler, şeytan, deliler, burjuvalar, soylular, köylüler, komün, sosyalizm, şehvet, yalnızlık, hüzün, kader, intihar, alçaklık, dua, St. Petersburg, pislik, laterna, Neva, Nevski, bitler / insanlar, Sonya, düşler, düşler, düşler, Suç ve Ceza…

Selam olsun sana tüm zamanların – bu arada ilk gençliğimin – roman kahramanı, en büyük yeraltı insanı Rodion Romanoviç Raskolnikov.

Selam olsun sana bu olağanüstü kahramanı yaratan Petersburglu Usta Fyodor Mihayloviç Dostoyevski…”

Dostoyevski’nin ikinci kez diğer okuduğum kitapları Ezilmiş ve Aşağılanmışlar, Kumarbaz ve Öteki’ydi. Yazarın bitmemiş bir eseri olan Netoçka ve Nezvanova’yı ise ilk kez okudum. Bu arada, iki yıl önce okuduğum Karamazov Kardeşler’i tekrar okumayı planlıyorum, ama önce bugüne dek okumadığım Delikanlı’yı okumalıyım. Kuşkusuz, İnsancıklar ve Beyaz Geceler yazarın ilk okuduğum eserleriydiler.

Bu yıl okuduğum diğer roman ya da öyküler şunlar oldu: Charles Dickens (Müşterek Dostumuz), Louis Ferdinand Céline (Gecenin Sonuna Yolculuk), Henry James (Bir Kadının Portresi),  Vladimir Nabokov ( Rua, Dam, Vale), M. Y. Lermontov (Zamanımızın Bir Kahramanı),  J. M. Coetze (Barbarları Beklerken, Petersburglu Usta), Gerard de Nerval (Sylvie & Rüya ve Yaşam:  Ateşin Kızları), Anton P. Çehov (Köpeğiyle Dolaşan Kadın),  Edgar Allan Poe (Bütün Öyküleri 1. ve 2. Cilt).

Bunlar da edebiyat denemeleriydi: Nurdan Gürbilek (Sessizin Payı), Umberto Eco (Anlatı Ormanlarında), René Gerard ( Dostoyevski: Yeraltı İnsanı).

 

edebiyat

 

Biyografi ve Seyahat: Jonathan Sperber ( Karl Marx: 19 Yüzyılda Yaşanmış Bir Hayat), Caharles Nicholl (Aklın Uçuşları: Leonardo da Vinci), Faruk Turinay (Zaman Üzerinde Seyahat).

 

 

, , , , , , , , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.